Direktlänk till inlägg 14 oktober 2009

Bästa helgen i BA, födelsedagsfirande och Oktoberfest


En underbar argentinsk helg

Förra helgen var utan tvekan den bästa nånsin i Buenos Aires. Antagligen på grund utav att det var mycket romantik i luften men framförallt för att den kändes väldigt argentinsk.

Efter vår optimeringsklass på fredagen, som slutar 22.00, gick vi, jag o Olof, hem och bytte om. Svart klänning och klackskor på, det luktade tango i hela lägenheten. Vi tog taxi till La Viruta i Palermo, en milonga som erbjuder tango-, salsa- och rockklasser, tangodans (milonga) och salsaclub. Vi värmde upp med lite Quilmes, den argentinska ölen, och tapas. Sen var det dags för tangopremiären in public; på dansgolvet stod vi, så passionerat vi kunde, och dansade tango tillsammans med ett trettiotal andra argentinska par. Jämfört med de andra paren, som sååå passionerat svävade förbi på golvet var vi nog sämst på dansgolvet men tyckte själva vi var riktigt bra!! Och efteråt fick vi trots allt höra flera komplimanger; ”Ni är inte från Argentina va? Ni var sååå bra!”, så betyget godkänt blev det nog iaf. Framförallt var det himla kul och det där ska bli vår nya tradition!

Sedan på lördagen gick vi först till en mexikansk supermysig restaurang med ett gäng från skolan, därefter  tog vi en taxi till Hipólito Yrigoyen 1640, för att gå och se vår tangolärare, även olofs gitarrlärare, Federico, spela i sitt band. Vi väntade oss en konsert, men hade ingen aning om lokalen och storleken. Vi kom fram, mötte Daniel som också skulle med, och gick in. Och vilket mysställe!! Det var kombinerat ett litet café, bokhandel och lite försäljning av kläder och diverse annat. Fanns plats för 20 personer, och scenen var inte högre än 20 centimeter och inte större än 10 kvm. På scenen fanns dock en lite större sångare och fyra gitarrister, varav en var Federico. Vi var de enda utlänningarna och det lös bara argentinsk kultur om stället! Där spenderade vi tre timmar, med Quilmesölen och superbra liknande tangomusik. Låtarna handlade om kapitalism vs socialism och jag har aldrig sett en sångare med mer inlevelse någonsin tidigare! En riktig höjdarkväll!!

På söndagen gjorde vi god matsäck och åkte till parken, pluggade lite tangoteori, spelade gura och gick en långpromenad bl.a till Rosedal, en mycket fin och romantiskt rosträdgård. Och så avslutades hittills bästa helgen i Buenos Aires… !


Logistikbesök

Förra måndagen var vi på besök på Las Molinas, ett utav Argentinas störa livsmedelsföretag, med vår logistikkurs. Det började med att vår ”käre” logistiklärare Claudio Raimundo var 45 min försenad, som vanligt, men därefter väntade ett faktiskt väldigt intressant studiebesök. Vi fick se robotar, lagerhantering och ”picking” – som en stor lekplats för grabbar och gubbar.


Födelsedagsfirande

Sen kom 7 oktober, Olofs 25-årsdag. Och fyller man 25 så fyller man 25, varför inte ”fläska på” tänkte jag!? Med förvarning att han inte skulle kunna gå på sina lektioner vaknade han på morgonen med frukost på sängen utan en blekaste. Med taxi tog vi oss till Avenida de Mayo. När vi klev av såg Olof bilen direkt, en vit med ”Skydive” på bakluckan, och såg på mig med ett hoppfullt leende. Yiiiiihaaaaa! Tillsammans med fem israeler och två belgare åkte vi en timme utanför Buenos Aires till ett flygfält utanför staden Chocomus. Där väntade ett litet litet flygplan och en mindre men cool man som skulle hoppa med var och en. Olof blev andra ut och med lite nervositet men desto mer tagg åkte han iväg. 15 minuters flygtur för att komma upp i rätt höjd, 4000 meter, och sen 45 sekunders fritt fall i 220 km/h!!! Och sen seglade de ner resten. Och jag måste nog säga att jag som stod kvar på marken var nog mer nervös än Olof, trots att man kan ana en (o)rolig min på filmen från sekunden när de lämnade planet. Och ner kom en adrenalinfylld 25-åring som skrek av glädje! Nöjd och glad skulle bli ännu nöjdare och gladare. När han tagit av sig overallen och lugnat sig tog jag fram skumpa, snus och saltlakrits (skickat från svedala) och minen var klockren!  Så där satt vi, bakom ett skjul vid en äng och drack skumpa och njöt av det svensk-argentinska livet. Efter åtta timmar var vi hemma, nöjda, trötta och solbrända, med betoning på brända. Men så var det dags för middag. Återigen en surprise; middag i gamla tangokvarteren San Telmo på Gran Parrilla de la Plata. Där väntade kompisar från skolan och Daniel, oxfilé och tårta med raket och spansk födelsedagssång som fick hela restaurangen att sjunga och klappa händerna – firad, javisst!


Oktoberfest

Fredagen började med lektion och sen strosade jag och Olof omkring i Palermo, åt glass och gick på marknad; jag spanade smycken medan Olof tittade på små trä- och metallfigurer och spel – minst sagt knep och knåp för hjärnan.  På kvällen satte vi oss, tillsammans med Viktor och 117 andra partyglada utbytesstudenter och argentinare, på bussar till Córdoba, eller närmare bestämt Santa Rosa de Calamuchita i norra Argentina. Efter 10 h med högljudda puertoricaner bredvid oss var vi framme. Strålande sol, klarblå himmel, trerätters lunch. Efter lunchen kom Federico, en av organisatörerna fram om frågade om vi ville rida, för 30kr. Varför inte? Det blev en två timmars lång tur bland bergen och genom forsar, jag tog fram gamla travkunskaperna och Olof körde på nybörjartur - hur härligt och kul som helst! Vid sexsnåret bar det iväg mot Oktoberfest, i Villa del Belgrano. 14000 festivalnissar var samlade på ett område som innehöll en stor scen med uppträdande från Irland, Slovenien och Tyskland, karuseller och olika tält, chori pan och hamburgare, och såklart, öl. Där träffade vi tre tjejer från Tyskland, Holland och Finland, några från skolan bla. Klaus, Anne och Wolfgang, och sen många många sköna argentinare. Kanonkväll!

På lördag förmiddag åkte vi till La Cumbrecita som låg på 2400 meters höjd.  Det är en gammal tysk by med hus byggda som i alperna belägen vid en fors i ett supervackert kargt bergigt landskap. Där åt vi först tysk lunch och sen satte vi oss vid forsen i solen och njöt av varsin apfelstrudel (eller hur det nu stavas…) och café con leche. Det slank ner utan hinder, likaså den vackra miljön!

På kvällen var det dags igen för Oktoberfest, ännu vildare och ännu galnare!  Jag har aldrig sett så många galna och glada argentinare utklädda till de mest konstiga sakerna samlade på ett och samma ställe. Ännu bättre kanonkväll!


Nu ska jag iväg och gå på mitt Calesteniapass på gymmet; stretching och rump-, arm- och magövningar tillsammans med vältränade argentinskor.  


Cositas argentinas

  • Alla parcialer är nu över och har gått galant, som sagt inte riktigt samma svårighetsgrad som i Linkan.
  • Fyra veckor kvar, sedan väntar sex sluttentor och den 4e december blir det sommarlov för tre månader. Inte illa!!!
  • Äntligen är värmen här på riktigt! Snö i Stockholm igår hörde jag, 25 grader här idag. Ahhh.
  • Hittills har allt gått så smärtfritt men så nu var vi nog ”värda” ett litet problem: vi har hittat mögel i vårt sovrum. Uhhh. Hyresvärden kommer på fredag för att kolla, och inga pengar för november om inget saneringsföretag kommit hit, så är det bara!
  • Helt otroligt att man fortfarande inte har klivit på något hundbajs. Visst är hundarna otroligt vackra… men regeln om deras avfall som finns i Sverige, var är den??
  • Olof gjorde nyss den godaste köttfärssåsen någonsin med färska tomater och champinjoner.

Hasta pronto! Chau Bellos! Cool

 
 
Pörnill

Pörnill

15 oktober 2009 15:58

SOMMARLOV?! Nu? haha. TRE MÅNADER? Då förväntar jag mej att du kommer heeeeeeem!!!;) Nämen allvarligt, vad ska du hitta på då? Jobba? Resa?

GRATTIS till Leffe på 25-års-dagen hurra hurraaa!!!

WOLFGANG, vilket hejarnamn! Det ska jag döpa min son till jajjamensan:D

http://www.wideung.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Här kan jag berätta att: Flaggorna är uppsatta, i hemmen, på bussarna, likaså i taxibilarna. Affischer och flyers i blått och vitt så långt ögat kan nå. T-tröjorna är på, ...likaså på hundarna. Hundarna går även numera med koppel i blått/vitt. N...

Pjuh. Äntligen är mitterminsproven över. Inte för att det direkt har varit någon stress eller svårt, men cellbiologin tog musten ur mig på slutet. Och tentan gick mer eller mindre åt skogen, men sen visade det sig att jag hade klarat den ändå =) Känd...

Senaste tiden har varit ganska lugn och hälsosam. Vi har köpt tre månaders gymkort på gymmet två kvarter bort. Vi kör spinning och jag kör mina aerobics/pilates/styrka-pass. Kommit in i ett riktigt skönt träningsflow, och har tom varit och shoppat lo...

Hemkomsten till BA har bjudit på lite smått och gott och en ny terminsstart: Vi har besökt vårt kära Bomba del Tiempo med alla trumslagare, bohemmänniskor och öl. Bakat ca 100 st kanelbullar. Med gasugn, bakpulver och utan kavel blev ...

Home sweet home. Skönt och härligt att vara tillbaka i vår andra hemstad och underbara Buenos Aires. Lägenheten var sig lik förutom en jätteaffisch på Metallica som satt (och fortfarande sitter) ovanför sängen, tack bror. Planen var att vi skulle å...

Ovido - Quiz & Flashcards