Direktlänk till inlägg 30 september 2009

Grisproduktion och vattenfall i Iguazú

Av Sara och Olof Lindell och Svärdh - 30 september 2009 17:23

Hola amigos!

Livet fortsätter leka är i BaBs!


Intervju angående grisproduktion

Förra veckan var jag tillsammans med Charlie, en argentinare i min grupp i Projektledningen, på en intervju med Dr. Miguel A. Durán. Han är utbildad veterinär men jobbar nu mest med grisproduktion; utveckling, nya projekt och export. Vad gjorde vi här då? Jo, jag, Charlie och Santiago gör en projekt kring blåbärs- och grisproduktion. Detta ska sedan förhoppningsvis startas i Paraná utanför BA av Charlies morbror Juán, därav namnet på projektet ”Don Juan”. Annorlunda för en blond stockholmsbrutta men himla spännande och lärorikt!

Vi åkte till Dr. Duráns kontor, en veterinärsklinik, blev bjudna på det argentinska söta kaffe och fick lära mig allt och lite till om grisproduktion – hur man tar fram den bästa grisen med bästa generna, hur man låter grisarna vara i små utrymmen för att spara energi (mat), processer för att maximera produktionen, gödning och för att inte tala om alla spanska ord för kulting, stia etc! (tur att det mestadels är kossa man äter här) Efter tre timmar kände jag att det vad dags, Dr. Durán hade kunnat prata hela natten om sina grisar!


Iguazú

I helgen har jag varit i Iguazú, vattenfall i norra Argentina, östra Brasilien och södra Paraguay. Resan började i torsdags eftermiddag då jag, Hanna och Viktor satte oss på bussen till Puerto Igauzú. Vi hade beställt cama (=säng) vilket är nästbästa kategorin (semi-cama, cama och svit), och mamma mía vilken skön åktur! Sätena var som stora fåtöljer som gick att fälla långt bak. Kvällen inleddes med lite snacks och bubbelvatten, fortsätte med för-, varm- och efterätt och vin (Malbec såklart), kaffe och kaka och till sist men inte minst Champagne för damerna och Whiskey för herrarna. Vi for genom Argentinas landsbebyggelse och minst sagt njöt av livet.

16 h bussresa och 10 h sömn senare var vi framme i djungelbyn, 30 grader, fuktigt, soligt och en massa mosquitos – härligt! Vi åkte till vårt hostel som vi hade bokat, Hostel Inn, som visade sig vara superfint med stor pool. Det blev bad och mat och öl vid poolkanten i stekande sol. Sen bar det iväg mot Brasilien och vattenfallen där. Genom en slinga i djungeln blev vi bitna av massor av mosquitos, jagade av ivriga cautis (näsbjörnar) och förda till bland det mäktigaste någonsin; magnifika vattenfall med skimrande regnbågar! Så mycket vatten, vilken kraft och va vackert!!!

På kvällen åt vi god buffé för 40 kr med Matt och Matt, från London och Australien.

Nästa dag var det uppstigning 7.00 för att åka till vattenfallen på den Argentinska sidan.  Dagen rivstartade med båtutflykt på floden, vid vattenfallen och under vattenfallen! Snabbt for vi fram liknande en berg-och-dal-bana och under de mäktiga vattenfallen blev man minst sagt blöt! Galna svenskar i bagaget som skrek ”Otra vez, otra vez!!” (en gång till…) gjorde inte saken bättre (eller värre beroende på hur man ser det). In och ut under vattenfallen och vi var dyngsura! Ruskigt skoj.

Dagen forsatte på ett litet tåg genom djungeln där vi lyckades se ormar, krokodiler, fåglar och många fina fjärilar, olika vägar som ledde till det ena läckra vattenfallet efter det andra. Till sist men absolut inte minst gick vi mot The Devils Throut, vilket var precis var det va! Sju vattenfall som alla ledde till en stor och djup grop där nog inte en enda levande varelse skulle kunna överleva, vilka massor!!

Dagen avslutades med BBQ på hostelet, show och dans med lättklädda brasilianska tjejer som försökte lära stela européer att svänga sina lurviga, Caprihiñas och svensk-holländsk-dans-och-poolparty med Martinj från Amsterdam (killarna mot tjejerna, slutade med att alla åkte i spat…!).

Efter en så lyckad helg undrar man om det verkligen kan vara sant. Och nej, såklart inte när man är i Sydamerika.  På hemresan hade vi bara köpt semi-cama och bussen i sig var det inga större fel på;  fullproppad av mestadel argentinare, mindre säten, enkel middag, härliga pojkbandslåtar  på smörig spanska på tvn, helt ok. Däremot tog resan 22 h, planerad som 19 h. Jag tror vi besökte varenda liten by i norra Argentina och fick besök av dess tillhörande poliser också. Tre stopp med passkontroll, titt här och där och hundar som letade knark; allt gjort av militärklädda poliser med alla möjliga vapen på sig. Lite konstigt när ett lands skyddsväsende känns mer obehagligt än tryggt… då kan man börja undra.


Tillbaka i BA, kliar mycket av alla insektsbett, gnutta kallt men ändå ganska skönt men framförallt mysigt =)

Nu nalkas oxfilélunch, siesta, träning och plugg.  


Ytterligare två parciales (mitterminsprov) avklarade och änsålänge goda resultat. Underbart, snacka om att svenskarna här klassas som snilleblixtar när de får bättre betyg än argentinarna själva, trots att de har svårare med språket och pluggar mindre. Skönt med halvt sabbatsår må jag säga men tacka vet jag utbildningarna i Svedala.



BESO y ABRAZO para todos!  

 
 
Ingen bild

mamma Bettan

4 oktober 2009 23:04

Hörrödu.....Sara ...hur är det med förebyggande mygg stift !!!
Det låter lite kul med vetrinären och grisarna..genmanipulerad gris....ja, vem vet.Kul att du klarar kurserna.Fina bilder ni har skickat.
Stor kram från Mamma Bettan

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Här kan jag berätta att: Flaggorna är uppsatta, i hemmen, på bussarna, likaså i taxibilarna. Affischer och flyers i blått och vitt så långt ögat kan nå. T-tröjorna är på, ...likaså på hundarna. Hundarna går även numera med koppel i blått/vitt. N...

Pjuh. Äntligen är mitterminsproven över. Inte för att det direkt har varit någon stress eller svårt, men cellbiologin tog musten ur mig på slutet. Och tentan gick mer eller mindre åt skogen, men sen visade det sig att jag hade klarat den ändå =) Känd...

Senaste tiden har varit ganska lugn och hälsosam. Vi har köpt tre månaders gymkort på gymmet två kvarter bort. Vi kör spinning och jag kör mina aerobics/pilates/styrka-pass. Kommit in i ett riktigt skönt träningsflow, och har tom varit och shoppat lo...

Hemkomsten till BA har bjudit på lite smått och gott och en ny terminsstart: Vi har besökt vårt kära Bomba del Tiempo med alla trumslagare, bohemmänniskor och öl. Bakat ca 100 st kanelbullar. Med gasugn, bakpulver och utan kavel blev ...

Home sweet home. Skönt och härligt att vara tillbaka i vår andra hemstad och underbara Buenos Aires. Lägenheten var sig lik förutom en jätteaffisch på Metallica som satt (och fortfarande sitter) ovanför sängen, tack bror. Planen var att vi skulle å...

Ovido - Quiz & Flashcards